След 2010 г. централните банки по света се превърнаха от

...
 След 2010 г. централните банки по света се превърнаха от
Коментари Харесай

Защо централните банки увеличават златните си резерви?

 След 2010 година централните банки по света се трансфораха от чисти продавачи към чисти купувачи на  злато . Всъщност  Световният златен съвет  (WGC) сподели, че търсенето на злато през първото тримесечие на 2018 година е повишено с 42% на годишна база.
Защо тогава някои страни усилват своите златни запаси?

Въпреки че не може да знаем сигурно, има някои статистики, които несъмнено са забавни. Например съветската централна банка е най-големият покупател на злато в света през последните 6 години. Тя е нараснала запасите си до 224 тона през 2017 година. Също по този начин, съветската централна банка измести китайската от петото място в класацията за най-големи златни запаси в света.

Междувременно унгарската централна банка разгласи, че страната е нараснала десетократно своите златни запаси до 31,5 тона. Представената причина е „ да се усъвършенства сигурността на благосъстоянието на нацията и понижаване на рисковете ".

На 19 април 2018 година Турция пък изиска 220 тона от нейното злато да бъдат върнати вкъщи, откакто преди този момент бяха съхранявани във Федералния Резерв. Други страни желаеха същото от Федералния Резерв, като част от тях са:

Германия
Холандия
Австрия
Белгия
Русия
Китай
Азербайджан

Защо от ден на ден страни желаят златото си назад?

Що се отнася до повода, заради която повече страни желаят да си върнат златото, това е много забавен въпрос с доста вероятни отговори. Една от теориите е, че страните по света се пробват да избегнат щатския $ заради разрастващите се търговски войни, мита и несигурна политическа сцена.

Русия и Китай се пробват да получат поддръжка от от ден на ден държавни управления по света, с цел да основат валута със златно покритие и по този метод да отстранен щатския $ като световна аварийна валута. В края на краищата статутът на аварийна валута може да не трае постоянно, както демонстрира графиката.

Понастоящем може да не сме в положение да определим точния резултат от увеличението на златните запаси на централните банки. Въпреки това, към момента можем да се възползваме от волатилността на пазара на злато, защото металът е наличен за търговия на Admiral Markets. Нека погледнем по какъв начин можем да създадем това.

Какво да чакаме от цената на златото?

„ На 8 април 2018 година имахме връх на златото от 1370 $ за тройунция, само че откакто лихвите в Съединени американски щати и доларовият показател започнаха да се повишават, златото направи една голяма промяна до 1160 $ ”, означи Димитър Цонев, шеф на Admiral Markets UK клон България.

„ Дъното на златото бе маркирано от 16 август, което е един ден след дъното на  EUR/USD ”, добави Цонев. Това демонстрира позитивната корелация сред тези два финансови инструмента.

Управителят на Admiral Markets UK клон България чака придвижване на златото до 1250 и 1270 $ и в дълготраен проект чака бичи тренд от златото.

„ Причините за бичите ни упования за злато са комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, политическата неустановеност в Съединени американски щати и Европа и геополитическите фактори в Близкия Изток ”, счита Цонев.

 

По публикацията работи: Екип на Investor.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР